-0 °C Antwerpen, BE
vrijdag 1 december 2023
-0 °C Antwerpen, BE
vrijdag 1 december 2023

Tom Waes: “Geschiedenis is als een voetbalmatch”

Tom Waes: “Geschiedenis is als een voetbalmatch”

Foto: Johan Jacobs voor VRT

Het had anders kunnen lopen

Tom Waes lijkt dezer dagen helemaal gebeten te zijn door de geschiedenismicrobe. Met een programma als ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’ loodst hij elke Vlaming door de geschiedenis van ons land en neemt hij ons mee naar de tijd van toen.

Als we het hebben over de geschiedenis van Tom zelf, dan had het niet veel gescheeld om Tom was er zelf nooit geweest. Zo raakte zijn op gevangen tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd hij pas na een tijd bevrijd door een peloton van het Russische leger.

“De geschiedenis is als een voetbalmatch. Door de minste toevalligheid of een bal tegen de paal of niet, had alles helemaal anders kunnen lopen”, zegt Tom filosofisch.

Maar Tom heeft dus geluk gehad dat hij toch op onze wereldbol is terechtgekomen en heeft die wereldbol dan ook al volop afgereisd. Maar om nu per se te zeggen dat we het hier goed hebben in Vlaanderen, dat doet Tom niet.

“Het Zwin lijkt erg op hoe het er hier in de prehistorie moet hebben uitgezien. Toen we daar in alle stilte aan het draaien waren, kon ik alleen maar verzuchten: ‘Verdorie, dat ziet er allemaal toch rustiger en vrediger uit dan nu.’”

Showbizznieuws 24/7