24 °C Antwerpen, BE
maandag 24 juni 2024
24 °C Antwerpen, BE
maandag 24 juni 2024

Leah Thys: “dat is het ergste wat een acteur kan overkomen”

Leah Thys
Foto: Photo News

Leah Thys was aanwezig op de voorstelling van ‘Dichterbij’, een boek over dementie. De Thuis-actrice las er samen met Carry Goossens een stukje uit voor. En de 75-jarige actrice geeft toe dat ze ook zelf best wel schrik heeft van de ziekte…

“Het is een onderwerp dat me bezighoudt,” vertelt Leah Thys in Primo. “Als je wat ouder wordt, word je ook al wat vergeetachtiger en dan denk je al snel: ‘het zal toch geen alzheimer zijn?’ Dat overkomt mij ook soms. Voor een acteur is dat een van de grootste angsten die je kunt hebben: je geheugen verliezen, dement worden. Dát en je stem verliezen, dat zijn regelrechte rampen voor een acteur.”

Al wil Leah Thys zich evenmin te veel zorgen maken over de ziekte. Door actief te blijven en te blijven lezen, hoopt de actrice dat dat lot haar gespaard zal blijven. “Maar natuurlijk ben je met het ouder veel selectiever in hetgeen je onthoudt. Soms kan ik me nog dingen van heel vroeger, vanuit mijn jeugd, perfect voor de geest halen, terwijl ik bij wijze van spreken niet meer weet wat ik gisteren heb gegeten,” aldus Leah Thys in Primo.

Maar door gezond te eten en door te stoppen met roken is Leah Thys ervan overtuigd dat ze haar leven verlengd heeft. “Dus als ik iedereen een goede raad mag geven: rook niet, let op je voeding, blijf actief en geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld.”

Showbizznieuws 24/7