12 °C Antwerpen, BE
zondag 14 juli 2024
12 °C Antwerpen, BE
zondag 14 juli 2024

Familie onder vuur door veganistisch broodje: “er wordt ons een schuldgevoel aangepraat”

Foto: VTM

De Boerenbond haalt zwaar uit naar Familie waarin er een verhaallijn aan bod komt over veganistische broodjes die geserveerd worden in de ‘Foodbar’. Het personage ‘Zjef’ is erg vurig in zijn pleidooi voor vegan voeding en dat viel niet in goede aarde bij de Boerenbond.

“Er wordt ons een schuldgevoel aangepraat omdat we vlees eten. Is dat de boodschap die zo’n soap moet brengen?” vertelt Vanessa Saenen, woordvoerster van de Boerenbond in De Morgen.  De Boerenbond hekelt het feit dat de boodschap erg anti vlees is en dat VTM hiervoor samenwerkt met dierenrechtenorganisatie GAIA.

Noch bij VTM, noch bij GAIA begrijpen ze de heisa. “De boodschap is niet dat iedereen veganistisch moet worden.  Het is toch ook niet omdat er een transgender in Thuis meedoet dat iedereen transgender moet worden?” klinkt het bij monde van GAIA-directeur Ann De Greef.

Ook VTM begrijpt de kritiek niet. De makers van Familie laten immers wel vaker maatschappelijke en actuele thema’s aan bod komen. “Aangezien duurzaamheid en veganisme tegenwoordig vaak onder de aandacht komen, wil Familie ook die thema’s belichten.”

De zender benadrukt dat daarbij evenmin een eenduidig standpunt wordt ingenomen. “Zjef mag dan wel extreem opgaan in zijn standpunt, hij botst op de nodige tegenkanting van zijn omgeving,” klinkt het bij VTM in De Morgen. “Uiteindelijk zal hij moeten inzien dat iedereen hierin zijn eigen keuze moet maken en dat is ook de boodschap die Familie wil uitdragen.”

Showbizznieuws 24/7