11 °C Antwerpen, BE
zaterdag 18 maart 2023
11 °C Antwerpen, BE
zaterdag 18 maart 2023

Thuis-actrice Katrien De Becker: “dat is heel spijtig”

Foto: VRT

Er zijn heel wat acteurs die niet alleen op televisie maar ook in het theater te zien zijn. Ook Katrien De Becker combineert het beste van twee werelden.

“Mensen denken veelal dat theater voor veel soapacteurs een hobby is. Toen ik begon – in de jaren negentig – had je nog veel kleinere theaters die gesubsidieerd werden. Je werd uitbetaald volgens een barema, gebaseerd op je anciënniteit. Tegenwoordig zijn het enkel de grote cultuurhuizen die op financiële steun van de overheid mogen rekenen”, klinkt het in Tv Familie.

Als klein theatergezelschap krijg je amper nog subsidies en steun van de overheid en is het voor hen vechten om overeind te blijven.

“Kleine spelers moeten zelf hun boontjes doppen en zorgen voor de inkomsten met de verkoop van tickets en/ of sponsoring. Dat betekent dat er vaak alleen nog kruimels overschieten voor de acteurs. Zo is het stilaan ingeburgerd dat je niet meer vergoed wordt voor de repetitieperiode, dat je kilometers niet meer terugbetaald worden en dat je zelf eten en drinken moet voorzien.”

Maar een keuze maken tussen de twee, dat wordt moeilijk voor Katrien. “In een studio weet je dat de camera heel close kan komen, dus acteer je vrij subtiel. In het theater moeten je expressie en je stemplaatsing ‘grootser’ zijn, zodat ook de mensen achteraan in de zaal mee zijn met het verhaal. Wat televisie en theater gemeen hebben, is dat je je voor allebei volledig moet smijten en niet bang mag zijn om op je bek te gaan.”

Showbizznieuws 24/7