23 °C Antwerpen, BE
maandag 12 september 2022
23 °C Antwerpen, BE
maandag 12 september 2022

Scenarioschrijver FC De Kampioenen reageert: “hypocriet!”

FC De Kampioenen
Foto: Photo News

Er is de afgelopen dagen al veel inkt gevloeid over de beslissing van de VRT om opnieuw afleveringen van FC De Kampioenen te schrappen. De kijkers zijn het er duidelijk niet over eens dat de openbare omroep nu al 19 afleveringen niet meer wil uitzenden omdat de humor niet meer dan deze tijd is, omdat er mensen in meespelen die in opspraak zijn gekomen of omdat Xavier zich als Zwarte Piet heeft geschminkt.

Al die kritiek is ook René Swartenbroekx niet ontgaan. René is de papa van An Swartenbroekx (Bieke in de reeks) en schreef destijds mee aan afleveringen van de populaire reeks. Ondanks het feit dat René 86 is, is hij nog bijzonder actief, ook op Facebook trouwens. 

Daar reageert hij op het schrappen van verschillende afleveringen. “Wij hebben een reeks geschreven met volkse humor met de intentie niemand te kwetsen. Men moet dus al van kwade wil zijn om afleveringen te vinden die mensen pijn doen”, stelt de schrijver.

“Zoals elk maatschappelijk debat heeft ook het woke-activisme zijn terechte oorzaak. Helaas zijn er bij elke rage ook mensen die in overkill gaan en op die manier de essentie van het probleem een slechte dienst bewijzen. Zo ook moeten er in FC De Kampioenen mensen opstaan die met het vingertje wijzen en er zich niet van bewust zijn dat ze het tegenovergestelde effect bereiken en de goegemeente massaal in de armen van extreem rechts drijven”, gaat Swartenbroekx verder.

“Ik sta niet alleen met deze bewering, ook John Cleese in het VK, auteur Marnix Peeters en zelfs Abou Jaja in een uitstekende reportage in Knack vinden het fundamentalisme van woke een aanslag op de democratie. Natuurlijk is 1990 niet meer 2022. De afleveringen zouden nu anders geschreven worden. Beschouw het dus als en tijdsdocument”, benadrukt René Swartenbroekx.

“FC De Kampioenen, of je nu een lover of een hater bent, was dertig jaar lang een succesprogramma van de VRT. Nu vinden puristen het tijd om aan nestbevuiling te doen. Hoe jammer, hoe onverdraagzaam en hoe hypocriet”, besluit René Swartenbroekx.

Showbizznieuws 24/7