8 °C Antwerpen, BE
maandag 3 oktober 2022
8 °C Antwerpen, BE
maandag 3 oktober 2022

Liliane Saint-Pierre is de enige die weet hoe het voelt: “Natuurlijk is dat een eer!”

Foto: Photo News

Ze is écht de enige. Liliane Saint-Pierre is al 34 jaar de enige Belg op de wereld die weet hoe het voelt om België te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival met België als gastland.

In 1986 wint Sandra Kim eindelijk het Eurovisiesongfestival voor België. Een jaar later wordt het Heizelpaleis in Brussel omgetoverd tot Eurovisietempel nadat er communautaire discussies ontstonden tussen de BRT, die het festival in Antwerpen wilde, en de RTBF die het in Luik wilde organiseren. Uiteindelijk werd het Brussel, met een Vlaamse inzending en een Waalse organisatie. Belgischer kon haast niet.

Op dat Eurovisiepodium mocht Liliane Saint-Pierre het beste van zichzelf geven. “Het geeft je een heel sterk gevoel”, vertelt de zangeres in het boek ’65 jaar België op het songfestival’, “ik was verkozen door het publiek en daarom vond ik het helemaal niet erg dat ik niet naar het buitenland mocht. Het is veel fijner in eigen land. Tijdens mijn optreden zong ik ook niet voor die miljoenen kijkers thuis. Ik zong voor mijn eigen mensen. Ik ben Belg in hart en nieren!”, vertelt Liliane nog steeds enthousiast.

Saint-Pierre werd elfde die avond. Dat vond ze een mooi resultaat. “Het zou een wonder geweest zijn als België meteen weer had gewonnen. Na al die slechte uitslagen was het al een mirakel dat we het jaar ervoor eens hadden gewonnen”, lacht Liliane.

Weet u nog wie er won die avond? Het was een Ierse zanger die toen de bijnaam ‘Mister Eurovision’ kreeg door het festival met ‘Hold Me Now’ voor een tweede keer te winnen. Juist, ja: Johnny Logan!

Showbizznieuws 24/7