Cath Luyten: “Ik pleit voor empathie en nieuwsgierigheid”

ByLisa Paulussen

24 augustus 2024
Foto: VTM

Wie een beetje op de hoogte is van de actualiteit weet dat er heel wat rellen zijn geweest in Liverpool. Ook Cath Luyten heeft tijdens haar bezoek aan Liverpool de rellen zelf kunnen waarnemen.

De rellen vonden gewoon plaats in de straat waar Cath en haar zoontje Jools op dat moment een appartementje hadden gehuurd. Jools noemde de relschoppers zelfs ‘De Stoute Meneren’. Heel wat mensen vluchten weg uit hun land en komen in een Opvangcentrum terug. En laat nu net daarover Cath een nieuwe documentaire aan het maken zijn.

“Het begon in het VK allemaal met fake news wat een agressief sfeertje creëerde. Toen ik de beelden zag dacht ik: die documentaire zou voor de verkiezingen klaar moeten zijn. Mensen zouden een goed beeld moeten krijgen van wie vluchtelingen zijn, waar ze vandaan komen, wat ze doorstaan hebben, wie ze zijn en wie ze willen worden. Dat betekent niet dat ik een opengrenzenactiviste ben, wel dat ik pleit voor empathie en nieuwsgierigheid”, zegt ze in Humo.

Wat er in de Gazastrook gebeurt, vindt Cath moeilijk te vatten. Het zet haar zelfs aan het twijfelen of ze nog wel video’s moest delen van haar zoon op Instagram.

“Het voelt ongepast, ik krijg het niet gerijmd met de ellende die op de 3-jarigen in Gaza regent. Bill, mijn zoon van 16, zegt dat ik me dat geluk wél mag gunnen. Dat je én geëngageerd kunt zijn, én een glas mag drinken met een paradijselijk uitzicht op de Schelde. Maar het wringt, ja.”

Schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief van showbizznieuws247.be

* verplicht in te vullen

ByLisa Paulussen

Als studente communicatiewetenschappen kreeg ik de kans om ervaring op te doen bij Showcomm bv, het bedrijf achter deze website. Na mijn stage ben ik in 2021 gewoon blijven hangen en kan ik mij uitleven met het schrijven van berichten over Belgische en Nederlandse showbizznamen. Geniet van mijn berichten en deze website.